2017-12-08

Irány a Nílus és az ókori csodák 2. Nap

(1 szavazat)

Elnézést minden blog olvasótól, hogy csúszott a második nap leírása, de nem minden időnket töltjük a tengerparton és kirándulásokon, néha saját ötleteken is dolgozunk és azok megvalósításán, ez történt az elmúlt napokban, de most lássuk a bejegyzést.

Másnap korán keltünk, mert szerettük volna az új információink alapján meglátogatni a kiszemelt nevezetességeket. Gyors reggeli után, (amit nagyon köszönünk a kis hotelünk tulajdonosának, hogy korán reggel felkelt és elkészítette friss rántottáinkat és forró kávéinkat) megkértük a tulajdonost, hogy hosszabbítsuk a szállást, mert 2 nap kevés lesz, természetesen örömmel fogadta és mondta addig maradunk ameddig jól esik, ( meg amíg fizetjük a szállást :D ). Beültünk az autóba és átmentünk a Nílus nyugati partjára, párszor rossz útra fordulva, de ez elkerülhetetlen, ha nincs helyismereted. A közlekedésük elsőre kaotikusnak tűnhet, igazából az is, de a furcsa, hogy idővel megszokod és pár hónap után rájössz, hogy azért van benne logika majd csak nevetsz rajta magadon, hogy már te is elhiszed. Konkrét példát kiragadva, amit ha betennénk egy KRESZ vizsga képes kérdései közé kb így nézne ki:

Ön az 1-es számmal jelölt szürke gépjárműben van. Egyenesen és szabályosan próbál átmenni az egyirányú utcából a szemben lévő két irányú utcába. Keresztbe jobbról és balról is folyamatosan érkeznek a járművek. A  szembe lévő utcában egy kisteherautó 2-es számmal jelölve, próbál kikanyarodni balra nagy ívben a keresztbe lévő útra. Mivel Ön egyenesen haladna ezért a kanyarodás elve miatt Önnek lenne elsőbbsége ennyit segítünk a feladványban. Továbbá Öntől balra látható járművek, amelyek vélhetően főútnak érzik az egy sávot: 3-as taxi, 4-es roncs autó, 5-ös szamár húzta szekér, 6-os ló által húzott kocsi, 7-es tolakodó taxi, 8-as nagy terepjáró.(mindez Öntől balra kb 15 méteren belül az egy sávon). A keresztbe úton jobbról láthat még érkezni (szintén 15m-en belül) 9-es turistabusz, 10-es roncs jármú, 11-es taxi, 12-as harminc éves kék színű mára rommá zúzott Peugeot, ami úgy néz ki pontosan mint a régi Dacia. Az átjutást továbbá nehezíti az egy sávos út mentén parkolgató 13-as jelzésű banános szekér és a 14-es kisteherautó, amiből rakodómunkások pakolnak némi üdítőt a szembe lévő kisboltba és az úton hordják át, nem beszélve közel 30 embert aki csak úgy lézeng még az út mentén véletlenszerűen. Mindeközben folyamatos dudálgatások hangja hallatszik közel az összes számmal jelzett gépjárműből, már amelyik képes ilyen eszközt használni. Ezt még szintén lehet fokozni, itt már számmal nem jelöljük, de minden irányból fel felvillanó motorosok, akik aztán teljesen fittyet hánynak minden KRESZ szabályra és a járdától kezdve, az úton, vagy éppen útfélen közlekednek, vagy csak éppen egy-kerekeznek. Bicikliseket most nem vontunk a példába.

A képes feladvány rossz megoldása : Ön türelmesen vár, amíg elcsitul a tömeg és átmegy utolsókén. Ez azért rossz megoldás, mert itt nem fogy el a tömeg hajnali 3-ig és jelenleg délelőtt van.

A képes feladvány valós megoldása a következő: Az egyes járműben Ön is beszáll a duda használók közé, ezzel jelezve a szándékát, hogy pozíciót váltana. (mint a többi). Majd kézzel jelez, a keresztbe haladó sokaság között, hogy Ön szembe menne, de nem tud mivel a 2-es kisteherautó már ott van. Ekkor a 2-es kisteherautó észreveszi a szándékát és segítő jelleggel kitolja magát a keresztbe lévő útra, ezzel teljesen megbénítva Öntől a jobbról érkező tömeget, de kifordulni nem tud, mivel balról még jönnek. Ezt Ön észleli és kitolja a járművet szintén az útra, ezzel megbénítva a balról jövő egysávos főutat, de most már nem fér el a szembe keresztbe álló 2-es kisteherautótól. Szerencsére ez a mozdulat amit Ön tett, most lehetőséget adott a 2-es kisteherautónak, hogy már csak 15 akadályozó gyalogos között kell elmanőverezni, köztük a felbátorodott rakodómunkásokat is beleértve, akik ezzel szintén szabad fél sávot nyertek. Miután 2-es jármű megszűnt blokádként létezni Ön előtt, ezért tovább haladhatna, de jobbról ismét megindul a forgatag. A helyes döntés, semmiképpen nem javasolt a középső pedál használata, hogy ne lássák az áthaladó szándék bizonytalanságát, ezért a határozott jobb szélső pedált kell nyomni, hogy még a jobbról érkező szintén bátrak előtt blokádot alkotva bejuthasson a szembe lévő utcába, közben folyamatos duda használatával vonhatja magára a figyelmét, hogy a maradék 15 gyalogos aki Ön előtt lavíroz, térjen már magához, mert ha nem mennek arrébb akkor Ön nem tud tovább menni.

Ez az apró példa jól mutatja, hogy nem egyszerű a közlekedés viszont elég rugalmas. Idővel mindenki megtanulja és rutinszerűvé válnak ezek a mindennapos apróbb KRESZ feladványok. Továbbá ne lepődjön meg senki a körforgalomba szembe érkező motorosoktól vagy más járművektől sem. Itt mindent használnak közlekedésre, ami guruk, még azt is ami nem! Talán csak repülővel nem találkoztunk még az utakon.

A kalandok után, megérkeztünk a királyok völgyébe, ahol megtekintettük az előző nap kiszemelt sírkamrákat és legjobban a KV47-es 19. dinasztiából származó Siptah tetszett, nagy volt és olyan szép állapotban maradt meg, hogy még a hieroglifák véseteiben a festés is aprólékos és kidolgozott volt. Itt összefutottunk egy fiatal őrrel, aki nem akart felengedni minket egy magasabb pontra, hogy egy jó fényképet csináljunk, pár perc beszélgetés után, már azt leste, hogy mikor nincs látogató. Majd megemlítette, hogy nem csak itt dolgozik, hanem a Hatshepsut templom bazársorán is, de ott mint árus, mondtuk neki akkor majd találkozunk még.

A Hatshepsut temploma következett, ami a Nílus keleti partjáról is látszik, ha a folyón áttekintünk, szemet gyönyörködtető hatalmas építmény, leírhatatlan látvány. A bevezető úton a bazársoron kell átvágni mindenkinek, ezzel erősítik a vásárlási kényszert a turistákban. Itt sikeresen találtunk egy kis boltot, ahol készítettek nekünk igazi helyi kávét, helyi árakon. A nagy séták alatt megkerestük a helyi toalettet, ahol rendszeresen baksist kérnek az oda látogatóktól, természetesen ez nem kötelező, de azért illik adni valamit. Mivel kifogytam az apróból, de volt nálam egy kis zacskó tökmag, gyorsan elbotoltam a helyi WC-s fiúval, aki annyira megörült ennek a kis tökmagnak, mintha 20 eurót fizettünk volna az illemhely használatáért. A templomból kifelé ismét meglátogattuk az illemhelyet, biztos ami biztos alapon. A WC-s fiú épp a nem fizetni vágyó turistákkal küzdött, de amikor észrevett szinte meghajolva intett, hogy mi bemehetünk.

A bazársorból majdnem kiérve hirtelen kiabálás csapta meg a fülünket.

"... bítr, bítr .." ez a Péter Péter, csak mivel nincs P betűjük ezért B-t mondanak helyette, a királyok völgyében lévő őr volt, de most már árus ruhában. Mondtuk sietünk, erre befutott a boltba és két kis szkarabeusz alabástrom nyakéket adott kedvessége jeléül és mindezt ajándékba.

Tovább haladva, kitaláltuk, hogy veszünk egy nagy vizet, elindultunk oda, ahol idefele jövet a kávét ittuk. A boltos fiú megajándékozott minket egy nagy üveg ásványvízzel és mondta, hogy örült hogy találkozott velünk és nem kell fizetni érte, megköszöntük és távoztunk.

A következő állomás Madinat Habu temploma volt, ez nincs a kötelező körben a szervezett utakon, de mégis ez az egyik legszebb állapotú templom amit eddig valaha láttam. A nap végére nagyon kimerültünk, de még gyorsan elmentünk Memnón kolosszushoz, ami szintén felfoghatatlan méretű.

Teljesen kimerülten, és rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk vissza a szállásra, utolsó pár méteren összefutottunk egy helyi lovaskocsis sráccal, akivel szintén jól elbeszélgettünk.

Lepihenve este gondoltam át a helyzetet, szerintem mi vagyunk az első nem helyiek itt akik egy kis zacskó tökmagért voltak WC-n és a bazársoron, úgy mentünk át, hogy nem lehúztak hanem elhalmoztak minket, ajándékokkal és vízzel.

Lépj velünk kapcsolatba

Bármilyen kérdésed lenne nyugodtan keress minket igyekszünk 24 órán belül megválaszolni