2022-10-16

Saqqarah és a Djoser piramis

(3 szavazat)

Üdvözlünk Mindenkit !

A forró nyár lassan átfordul az enyhe télbe. Ez az idő tökéletes kirándulni. Mi sem tettünk másképp. Többször is elmentünk már északnak, de valamiért mindig kimaradt Szakkara és a lépcsős piramis. Álljunk is meg pár gondolat erejéig. Tudtátok, hogy ez az első piramis Egyiptomban? Sőt tovább megyek, nem is piramis, hanem egy masztaba! Ami arabul padot, vagy szófát jelent.
( Forrás wikipédia: Rézsűs falú, vályogtéglából vagy kőből épült sírépítmény, amelynek korai változataiban csak föld alatti kamrák voltak, majd maga a felépítmény vált kamrázottá, a késő óbirodalmi előkelő sírok egyenesen palotákra hasonlítanak. A kamrákban voltak a szarkofágok és a halott számára készült ajándékok. Bejáratuk keletre nyílt. Az ajtónál két sztélé állt. Az építményt kamrákra tagolták, ezek falait téglával, később kővel borították. )

Jó ha tudjátok, gyalogosan nem engednek be erre a részre, ezért vagy taxival vagy uber-rel érdemes odamenni. Egyébként is szükség van valami járműre, mivel Gízától délre található Szakkara kb 40km-re. 
Mi a Tahrir térről fogtunk egy uber-t és úgy jutottunk el a piramishoz, azaz a masztabához. További érdekesség, hogy tökéletesen rálátni a nagy Gizai piramisra. Aki még nem járt itt, csak azt javasolhatom, hogy ne hagyja ki, felejthetetlen az élmény. Az idő tökéletes volt a sivatagi kiránduláshoz, szép napsütés, nem volt sem hideg, se forróság.

Szakkara után az uber visszavitt minket a Cairo toronyhoz, sétáltunk a Nílus parton a csodálatos naplementében...


Lépj velünk kapcsolatba

Bármilyen kérdésed lenne nyugodtan keress minket igyekszünk 24 órán belül megválaszolni