2022-07-23

Sharm El Luli felejthetetlen élmények

(1 szavazat)

Korán keltünk, nagyon korán 4:30-kor keltett az óra. Egy nagyon kedves ismerősünk szervezett nekünk egy szuper kirándulást. Azt mondta 6:00-kor ott lesz az autó a házunk előtt csak be kell pattanni, így is volt !
El Quseirból indultunk és két csoportot vettünk fel út közben. Minden szuper volt, gyönyörű táj, nagy beszélgetések, élménybeszámolók. Valaki először járt Egyiptomban, de voltak már igen tapasztalt, rutinos versenyzők is a buszon.

Első megállóhelyünk a csodálatos Wadi El Gemal nemzeti parkban található Sharm El Luli (Hankorab beach). Fehér homokos, lassan mélyülő nem túl mély, de élővilága felejthetetlenül gazdag, egy dél egyiptomi strand. Már a combig érő vízben is vannak elszórtan pici korall zátonyok, ahol rengeteg mindent lehet látni. Bohóc halak tömkelege és szerencsékre egy fiatal polip is itt vert tanyát. Sikerült egy jó 20 percet elidőzni a gyerek pancsoló részen, majd úgy döntöttünk ideje lenne beljebb is körbenézni.
Folyamatosan kísérők segítik a kevésbé tapasztalt snorkeleseket, van aki mellényben, van aki csoportban, van aki egyénileg szeret menni, a lényeg hogy minden opció lehetséges, teljesen szabadon.
Gyönyörű fehér homokos, igazán sekély, eleinte 1-4 méter, teljesen biztonságosan úszható, majd jön egy forduló enyhén a mélyebb víz felé, ahol már vegyes a mélység 5-15m.
Mindenképpen korán reggel érdemes itt kezdeni, pont ahogy mi is tettük, a fényviszonyok tökéletesek ilyenkor. Állandó enyhe sodrás folyamatosan kristálytisztán tarja a vizet. Órákat lehet itt lubickolni és egy percig sem unatkozik az ember. Óriási szerencsénk volt, egy hatalmas Napóleon hal döntött úgy, hogy megnézi kik is vagyunk, majd elegánsan távozott.
10 perc szárítkozás után előkerültek a magyar kincsek az elemózsiás ládikákból. Igazi hazai csípős kolbász ! Mivel 5 éve élünk itt, számunkra ez is a legnagyobb élmények közé tartozik.
Következő megállónk Wadi Qulaan, ez még mindig a nemzeti park része. Nagyon érdekes, mert csak erős dagály esetén tud befolyni ide a víz és utána ott reked. Amint a dagály elvonul nincs további utánpótlása a következő igen magas dagályig. Tökéletes halbölcsőde és mangrove fák veszik körbe. A "Qulaani tavat" átszelve akár gyalog a sekély részen, akár úszva a mélyebb részen eljuthatunk a nevezetes magányos mangrove fához, ami egymagában ácsorog és kémleli mikor érkezik az újabb éltető víz, miközben gyökereit a magasba tartva mély lélegzetet vesz.
A parton lehetőség nyílik igazi beduin tea és kávé fogyasztásra, természetesen nem hagyjuk ki ezt sem.

Következő megállóhelyünk Tondoba eco kemping, ahol beduin fogás a főétel, frissen sült hal. Aki nem kedvelné, annak természetesen van csirke is, mindezt frissen készítve. Mennyei fogás ! Majd kis relaxáció a kempingben (a blog képen pont ez látható).

Pihenés után irány a busz és a következő állomás Al Nayzak. Érdekes képződmény, egy lyuk a sivatagban, amit tengervíz tölt fel. Meg lehet benne mártózni, elég mély pontjai is vannak. Ez egy újabb érdekesség, amit még nem láttam soha.

Utazásunk itt a végéhez érkezett, de régebben mondta nekem Zoli, hogy van egy HEPCA kezdeményezés Port Ghalib-on, ahol kagylókat tenyésztenek és telepítenek vissza a tengerbe.
Minden adott volt, hogy meglessük. Pont útba esett hazafele, időnk mint a tenger, irány Port Ghalib.
Találkoztunk a helyi tengerbiológussal, aki végigvezetett minket a pici kagylók születési kádjaiktól, egészen a visszatelepítő "szoktató" medencékig. Megmutatta, hogy etetik a kagylókat egy különleges alga koncentrátummal, amit szintén ott tenyésztenek és kevernek a vízhez. Körülbelül másfél év mire elérik az 5cm-es méretet, ez idő után kerülnek a nyílt tengerbe. Az igazat megvallva sokszor nyaraltunk Port Ghalib-on, és nem egyszer sétáltunk körbe, és néztünk szét, de se a partról se a szállodából nem lehetett rálátni erre a kis tenyészetre. Nagyon örültem, hogy az extra program is belefért az időnkbe.

Köszönjük szépen a kalandot !

Lépj velünk kapcsolatba

Bármilyen kérdésed lenne nyugodtan keress minket igyekszünk 24 órán belül megválaszolni