2020-12-07

Foltos sasrája mentés

(1 szavazat)

A mai tengerparti sétánkra indultunk kora délután, amikor észrevettünk a vízben egy kis "csapkolódást". Egy ideig néztük mi lehet az, majd később láttuk, hogy egy foltos sasrája.
Nagy valószínűséggel dagálykor felúszott a korallszírt tetejére és kiúszott a sekélyebb vizekbe. Majd későn kapcsolhatott, mert kezdett apály lenni és visszajutni már nem tudott. Ez volt, amit messziről csapkolódásnak láttunk.

Előszőr bementünk közelebbről megnézni mi a helyzet. Csináltunk pár képet, majd kimentünk a partra tanakodni. Megnéztem mikor lesz dagály, de úgy alakult, hogy még 3 órán keresztül a víz egyre kisebb lesz és csak utána fog elkezdődni az emelkedés.
Körbenéztünk a parton ki mit talál alapon, hogy megkezdjük a mentést. A rája közel 80-90 centi lehetett de elég nyugodtan viselkedett. Manszur hozott egy fél szőnyeg darabot, hogy majd arra felfektetjük, ami nem volt rossz ötlet, csak a szőnyeg kicsi volt.
Jómagam találtam pár kötelet, amiből készítettem egy Y alakú (később X alakú) kötést, hogy majd ezt fogjuk alácsúsztatni és bevonszoljuk a mélyebb vízbe.

A mentésnek mezitláb kellet nekiállni, mivel a papucs könnyedén leoldott az első körben a lábamról. Szerencsénkre továbbra is nyugodt maradt. Először megpróbáltuk a varázsszőnyeget alátenni, de többszöri próbálkozásra is sikertelennek bizonyult a dolog.
A kötél következett ..., mivel az Y formáció nem vált be, a hátsó fele ki- ki csúszott belőle, gyorsan átálakítottam X formára. Így viszont nehézkes volt megfogni, de azért sikerült.
Szépen lassan haladva a kötél segítségével irányítva, hogy merre ússzon, sikerült elvinni egy mélyebb medencéhez, amibe már tudott úszni. Amint megérezete, hogy mélyebb a víz és nem kéri a további segítséget, elkezdett vadúl csapkodni. 
Körülbelül 10 másodperc volt mire kikötöztem az X csomóból, természetesen addig spriccelt folyamatosan, gondolom így köszönte meg, hogy engem is nyakig lelocsolt.

Kimentünk a partra, ahol kioperáltam egy betört hegyes koralldarabot a talpamból, majd fél órán keresztül szemmel tartottuk és néztük, ahogy néha kiemelgeti nagy lapát szárnyait, mintha nekünk intene, hogy minden rendben, itt bár biztonsagban leszek.

Lépj velünk kapcsolatba

Bármilyen kérdésed lenne nyugodtan keress minket igyekszünk 24 órán belül megválaszolni